Mats Julius

Det har vært et eventyr

Mats Julius Stensrud er tilbake fra Madison, Wisconsin etter å ha tilbragt sommeren der på The Apeland Viking Scholarship.

Her er reisebrevet hans:

Jeg hadde hørt fine ord om Apeland-scholarshipet før jeg dro. «Du kommer til å få den beste sommeren i ditt liv,» sa de tidligere stipendiatene. Jeg nikket, smilte og trodde på dem. Likevel forstår jeg først nå hva de mente. Jeg lengter allerede tilbake til Madison. Minnene og erfaringene fra oppholdet kommer til å prege fremtiden min.

Som Apeland-stipendiat har jeg altså tilbrakt sommeren i Wisconsins hovedstad. Madison er kjent for sitt livlige og liberale miljø. Nesten en fjerdedel av innbyggerne er studenter. Det preger stemningen i byen som ligger nydelig plassert på et eid mellom to innsjøer.

Selv studerte jeg helsekommunikasjon ved University of Wisconsin-Madison. Til vanlig er jeg medisinstudent ved universitetet i Oslo, og faget i Madison passet meg derfor perfekt. Generelt er universitetet i Madison kjent for å ha et godt fakultet for kommunikasjon. Det ryktet fikk jeg bekreftet under studiene. Undervisningen var av høy kvalitet. Vi var bare ni elever i klassen, og derfor var det ikke forelesninger i store saler. Derimot var det lange undervisningsøkter i grupperom. Hver dag drøftet og diskuterte vi vitenskapelige artikler. Vi dekket alle de store områdene innenfor helsekommunikasjon; alt fra forholdet mellom lege og pasient til store helsekampanjer ble studert. For øvrig var det spennende at studentene i gruppen hadde ulik bakgrunn. Vi besto av alt fra doktorgradsstudenter i kommunikasjon til psykologi- og økonomistudenter.

I min hovedoppgave fikk jeg fordype meg i helseinformasjon på internett. Her er det et enormt potensial for å fremme folkehelse. Dessverre er det også alvorlige fallgruver. Internett er alltid tilgjengelig, gratis og brukervennlig. På den annen side er det mange bekymringer rundt vanlige folks evne til å evaluere den frie og usensurerte informasjonen. Det er mye vranglære og kvakksalveri som presenteres, og det er viktig at folk klarer å vurdere troverdigheten til informasjonen. For at internett skal lykkes som kilde for helseinformasjon, må fagfolk lære seg kunsten å spre forståelig og presis informasjon.

Under oppholdet bodde jeg i «Vikinghuset» med én svenske og to finner. Vikinghuset er en diger fireetasjers villa som ligger ved innsjøen Mendota. Her var det rundt 30 grader i luften og 26 grader i vannet. Det utnyttet jeg ved å starte hver studiedag med en vindsurfingøkt. Vindsurfing er ett av mange velferdstilbud som tilbys ved universitetet. I det hele tatt var campus fylt opp med sport- og kulturtilbud. Det var ofte utstillinger, filmvisninger og konserter.

Under oppholdet har jeg også fått anledning til å reise mye i Amerika. Det er en viktig del av opplegget. Som Apeland-stipendiat blir man del av Viking-familien, samlingen av alle amerikanere og skandinaver som har krysset Atlanteren i forbindelse med et Viking-stipend. Flere av de amerikanske vikingene har blitt værende i Madison, men mange har også forlatt studentbyen. De sistnevnte er spredd overalt i statene og vil gjerne ha norsk vikingbesøk om sommeren. Derfor reiste jeg til vikinger i alt fra fjellene i Colorado og skyskraperne i Chicago til strendene i California og bondelandet i Nord-Wisconsin. Sammen med vikinger har jeg blant annet feiret frigjøringsdagen, opplevd konserter, reist på seiltur og surfet på «the Ranch». Det er et privilegium å oppleve et ukjent kontinent med lokale bekjente.

Jeg vil oppriktig anbefale alle kunnskapssultne og eventyrlystne studenter om å søke Apeland-stipendet. Oppholdet er en fantastisk helhetsopplevelse. Jeg er utrolig takknemlig for alt jeg har opplevd.

Vennlig hilsen

Mats Julius Stensrud