Annette Fischer

Drømmesommeren

I år var det Annette Fischer som ble tildelt The Apeland Viking Scholarship. Hun har tilbrakt sommeren ved universitetet i Wisconsin, Madison i USA, der hun har studert kommunikasjon.

Her er reisebrevet hennes:

Da jeg i mars 2013 ble tildelt Apelands vikingstipend, virket det for godt til å være sant. Ikke bare skulle jeg få studere en sommer ved et anerkjent amerikansk universitet. Jeg skulle også få bo i et eget hus med tre andre stipendvinnere fra Skandinavia, og attpåtil få muligheten til å reise rundt i USA.

Vel tilbake i Norge, kan jeg se tilbake på en sommer som ble alt jeg drømte om og mye, mye mer.

At sommerkursene er intensive, ble tydelig fra første forelesning. Jeg tok et fag ved avdeling for kommunikasjonsstudier som het Rhetorical Analysis for Internet Discourse. Allerede første dag ble det informert om at arbeidsmengden som normalt fordeles over et semester, skulle gjennomgås på én måned. Det ble også fort tydelig at de studentene som bruker sommeren på å studere, mener alvor. Som eneste ikke-amerikaner i klassen, var det til tider krevende å henge med på diskusjonene ført av ivrige studenter som var veldig klar over at aktiv deltakelse i timen hadde innvirkning på karakteren. Det førte samtidig til at læringskurven var bratt.

Sommeren tilbragte jeg i det som kalles «Vikinghuset», sammen med en finne og to svensker. Huset er innredet med vikingeffekter skandinaviske flagg og vikingbilder. Et Beer Pong-bord – for drikkeleker – og røde plastkopper satt likevel et amerikansk collegepreg på huset.

Madison er en veldig koselig by, som i stor grad bærer preg av sine mange og engasjerte studenter. Selv på sommeren møter du studenter overalt. Om man vil oppleve den typiske amerikanske school-spiriten man har sett på film, er Madison et bra sted å være. Her finner du ikke H&M, du finner for det meste klesbutikker som kun selger klær med University of Wisconsin eller sportslaget The Badgers på. Definitivt en liten overgang fra Norge, der jeg ikke kjenner så mange som har halve klesskapet fylt med klær med Høgskulen i Volda-logo.

Apeland-stipendet ga meg også muligheten til å reise rundt i USA. Mine tre skandinaviske medstudenter og jeg, leide bil og dro på roadtrip. Vi kjørte nesten 1000 (!) mil på tre uker, og bodde hos folk fra The Brittingham Organization på nesten hvert stopp. Dette var en unik opplevelse som ga meg muligheten til å se mye av det enorme mangfoldet USA har å by på. Vi var blant annet på hyttetur i Wisconsin, baseballkamp i Chicago, kjørte nedover Road no. 1 i California, nøt utsikten i Grand Canyon og var på fjelltur i Colorado.

Jeg kan ikke få takket Apeland nok for denne fantastiske muligheten. Inspirerende mennesker, krevende universitetshverdag, amerikanske collegefester og unike opplevelser gjør at jeg aldri kommer til å glemme sommeren 2013.

Vennlig hilsen

Annette Fischer