Responsive Nettsider

Lag bedre nettsider for mobil og brett

Med responsivt nettdesign blir det slutt på uleselige og kronglete nettsider når du går inn via mobil eller nettbrett. Designet tilpasser seg automatisk den skjermen du bruker.

Har du irritert deg over nettsider som er vanskelige å lese eller navigere i fra mobilen? Zoomet deg inn og ut for å lese hva som står der? Med responsivt nettdesign vil designet tilpasse seg størrelsen på skjermen din, og problemet være løst.

Tilpasser seg skjermen

– Hensikten med responsivt nettdesign er å gjøre brukeropplevelsen optimal, uansett hvordan man leser. Nettsiden tilpasser seg automatisk mobil, pc eller nettbrett, sier Willy T. Koch, rådgiver innen digitale medier i Apeland.
På responsive nettsider er innholdet det samme uansett plattform, men plasseringen og størrelsen på elementene forandrer og tilpasser seg. Teksten vil automatisk fylle bredden på skjermen og være i en passe størrelse for lesing. I tillegg tilpasser menypunktene seg til den aktuelle skjermen. Det blir dermed både enklere å lese og enklere å få oversikt over innhold på siden.

Nye vaner, nye løsninger

Det kommer stadig nye skjermstørrelser på markedet, og folks vaner er i rask endring. Stadig flere surfer med mobilen eller nettbrett. For eksempel er det nå flere som leser VG via mobilen enn på en datamaskin, i helgene. Løsningen var lenge å lage egne mobilversjoner av nettsiden, som ofte var strippet for innhold og hadde få bilder. Grunnen var at man trodde folk bare ville lese på mobilen når de var i farta.
– Nå viser det seg at folk like gjerne surfer på mobilen når de sitter i sofaen, og at de også med mobilen vil bruke tid på å lese lengre artikler. De ønsker det samme innholdet på mobilen, og forventer at leseopplevelsen skal være like bra som på en pc, sier Willy T. Koch.

Langsiktig løsning

– Responsive nettsider vil alltid tilpasse seg formatet, så slike nettsider vil ikke gå ut på dato med det første. Det er viktig å tenke langsiktig, sier Willy. Han peker også på at søkemotoroptimaliseringen blir bedre med responsivt nettdesign. I stedet for å spre informasjon rundt på ulike plattformer, samles alt på én side. Med bedre søkemotoroptimalisering øker sannsynligheten for å komme høyere opp på listen ved søk på for eksempel Google. Det blir også enklere for bedriften å vedlikeholde én side, i stedet for både en mobil nettside og den vanlige nettsiden.

Hvordan ser du at nettsiden er responsiv?

Det er lett å se om en nettside er responsiv, slik som denne siden du er på nå. Dersom du åpner opp nettsiden på ulike plattformer, som for eksempel pc, nettbrett og mobil, vil responsive nettsider tilpasse seg de ulike formatene.