Vinca

Bli en overbevisende taler

– Vær konkret og skriv enkelt, sier Vinca LaFleur, tidligere taleskriver for Bill Clinton. Hun gir deg tipsene for en god tale.

– Noen taler blir stående i historien, med ord som stadig blir repetert. Franklin D. Roosevelts «Look to Norway»-tale i 1942 er blant disse, sier Vinca LaFleur, som i dag er partner i West Wing Writers.

– Ikke alle taler kan eller skal ha som mål å gå inn i historien, men jeg tror at vi ønsker å oppleve den samhørigheten som kan oppstå mellom en taler og dens publikum, sier  hun.

Ifølge LaFleur er det utfordrende å skrive en tale i dagens teknologiske samfunn, der man raskt kan nå ut til mange med korte budskap.
– Men dette er en utfordring vi som taleskriver må ta, sier hun og understreker troen på talens evne til å formidle de store ideene, erfaring og kunnskap, og til å gi inspirasjon, håp og en følelse av felleskap.

Vinca LaFleurs sjekkliste for hvordan du skriver en god tale:

 • Kjenn ditt publikum
  Hva bryr de seg om? Tilpass budskap og argumenter til dette. Knytt ny informasjon til noe som allerede er kjent for publikum.
 • Vær konkret og skriv enkelt
  Skriv slik vi snakker og vær menneskelig. Bruk detaljer for å skape levende beskrivelser.
 • Fortell historier
  Å forstå historier er viktig for mennesker. Det er ofte historien som griper publikum og skaper det magiske øyeblikket av samhørighet mellom taler og tilhørere.
 • Personifiser
  Forklar hva noe betyr for hver enkelt og deres liv. Bryt ned store tall og gjør det betydningsfullt for hver og en i publikum. Når du klarer å bevege, kan du også få folk til å endre atferd.
 • Overrask
  Vær ærlig, bruk gjerne humor.