Norge På Omdømmetoppen

Norges omdømme styrket

Norges omdømme i verden er styrket det siste året, og vi holder vår femteplass i målingen av landenes omdømme. Canada har gjenerobret topplasseringen, mens USA faller hele elleve plasser.

Dette kommer frem i den internasjonale undersøkelsen Country RepTrak 2017, som offentliggjøres i dag. Undersøkelsen er verdens største årlig undersøkelse av lands omdømme og gjennomføres av Reputation Institute, verdens fremste fagmiljø innen omdømmebygging.

Med 82,8 poeng gjenerobrer Canada topplasseringen, som landet også hadde i 2015, men deler førsteplassen med Sveits. Fjorårets vinner Sverige, faller i år til en tredjeplass. Australia holder stand på fjerde, mens Norge i år må dele femteplassen med New Zealand, som rykker opp fra sjuende plass i fjor. Norge får 81,1 poeng, og gjør dermed et godt hopp opp fra 76,2 i 2016.

Norge har et fremragende omdømme

– Det er gledelig at Norge har passert 80 poeng, og dermed er blant landene med ”fremragende omdømme”, bare 1,7 poeng bak vinneren Canada, sier adm. dir. Ole Christian Apeland i kommunikasjonsbyrået Apeland, som er den norske partneren til Reputation Institute.

Videre på topp 10-lista følger Finland på sjuendeplass, ned en plass fra fjorårets sjetteplass, mens Danmark holder stand på åttendeplassen. Nederland rykker forbi Irland og opp på niendeplass, mens Irland i å får tiendeplassen.

USA scorer dårlig på effektiv styring

Landet som i år opplever størst omdømmefall er USA, med en nedgang på 8,1 prosent, til 54,7 poeng og et ”svakt omdømme”. Undersøkelsen indikerer at Donald Trumps overtakelse av presidentembetet er en viktig årsak. USA scorer nemlig lavere på påstander som ”drives av en effektiv regjering”, og ”er en ansvarlig deltaker i det globale samfunnet”.

– Et lands omdømme har direkte innvirkning på turisme, eksport og utenlandske investering. Derfor er denne målingen godt nytt for Norge, sier Ole Christian Apeland.

Country RepTrak måler omdømmet til de 55 landene med høyest bruttonasjonalprodukt (BNP), basert på en evaluering av 17 variabler gruppert i følgende tre dimensjoner: Effektiv styring, avansert økonomi og tiltalende miljø. Målingen ble gjennomført i mars 2017 og flere enn 39 000 respondenter deltok.

Topp 10 i Country RepTrak 2017

  1. Canada – 82,8 poeng
  2. Sveits – 82,8 poeng
  3. Sverige – 82,5 poeng
  4. Australia – 81,6 poeng
  5. Norge – 81,1 poeng
  6. New Zealand – 81,1 poeng
  7. Finland – 80,3 poeng
  8. Danmark – 79,8 poeng
  9. Nederland – 78,5 poeng
  10. Irland – 77,4 poeng