Sverige Har Verdens Beste Omdømme.

Sverige har verdens beste omdømme

Sverige har gått forbi Norge, og topper nå listen over landene med best omdømme i verden. Norge ligger på en femteplass, og faller fra fjorårets andreplass.

Det kommer fram av omdømmeundersøkelsen 2016 Country RepTrak, gjennomført av Reputation Institute. Undersøkelsen er verdens største årlige undersøkelse av lands omdømme.

Sverige har kapret førsteplassen etter to år på rad på tredjeplass. Lykke, fred og myndighetenes integritet er de viktigste driverne for et positivt omdømme i Country RepTrak. Norge faller på listen, fra andre til femteplass og poengsummen går ned fra 77,1 til 76,2.

Vest-Europa på topp

– Norge ligger kun marginalt bak Sverige og har fortsatt et imponerende omdømme. Selv om Sverige ligger øverst på listen, er de på samme nivå som Canada og Sveits, sier Ole Christian Apeland i Apeland, som er den norske partneren for Reputation Institute.

Syv av ti land øverst på listen ligger i Vest-Europa. Irland har flyttet inn på topp 10-listen, mens Belgia har falt ut. Ingen land er rangert med ”fremragende omdømme”, som er beskrivelsen av pulsscore på 80+. Frankrike har den største framgangen siden i fjor, opp 4,9 poeng. Russland har også en signifikant økning opp 4,7 poeng, men ligger fortsatt i kategorien ”dårlig omdømme”, med 39,82 poeng. Landet ligger på en 65. Plass, foran Nigeria, Saudi Arabia, Pakistan, Iran og Irak. Tyrkia fikk det største fallet i omdømme, ned 7,0 poeng fra 42,73 og en 58. plass sammenlagt.

Ikke størrelsen det kommer an på

Å være imøtekommende, trygt og vakkert er de tre viktigste driverne for et lands omdømme.

– Årets Country RepTrak-undersøkelse viser at tradisjonelle og objektive mål, som størrelse og økonomi, har liten betydning for publikums følelsesmessig tilknytning til en nasjon, sier Nicolas Trad, administrerende partner i Reputation Institute.

– Nasjoner med sterkt omdømme er bedre posisjonert til å ta i mot flere turister, øke eksporten, forbedre diplomatiet og tiltrekke seg utenlandske investeringer, kunnskap og talent, sier Nicolas Trad.

Topp 10 land i Country RepTrak 2016  (poeng i parentes):

  1. Sverige (78,3)
  2. Canada (77,8)
  3. Sveits (77)
  4. Australia (76,8)
  5. Norge (76,2)
  6. Finland (75,2)
  7. New Zealand (74,7)
  8. Danmark (74,3)
  9. Irland (74,1)
  10. Nederland (73,9)

2016 Country RepTrak-skår og rangeringer er basert på mer enn 58 000 vurderinger i første kvartal 2016.  Den fullstendige listen over landene med best omdømme, finner du her.