Kronikk 27.07.2023

Hemningsløs suksess

Alle som vil lykkes i et marked kan lære noe av Sputnik, Ken André Ottesen og Viggo Venn.

Denne helgen er jeg i Drangedal. Kanskje blir det også i år en tur innom bygdas store sønn, Sputnik, som har sitt eget museum på tunet. Der kan man se trofeer og bilder fra en lang karriere. Stjernen selv viser villig rundt, mens kona Vivian selger Sputnik-truser.

Jeg er ikke superfan av Sputniks musikk, men jeg har dyp respekt for hva Knut T. Storbukås har fått til. Hans ferdigheter med gitaren gjorde ham etterspurt allerede som barn, men han var så sjenert at han bare ville opptre bak et teppe. Etter hvert kom han frem på scenen, og i 1986 ble han landskjent med «(Nå Skal Vi) Skilles Johanne».

NRKs Finn Bjelke omtalte musikken som en mellomting mellom melkespreng og kolikk, men det la ingen demper på salget. Tilhengerne har gjennom årene bladd opp for flere hundre tusen eksemplarer av hans totalt 23 utgivelser. Som 80-åring holder han fortsatt konserter, og takker sine kvinnelige beundrere ved å skrive autografer på brystene deres.

Selv har jeg ikke vært på Sputnik-konsert, men jeg hadde en god sceneopplevelse på Chat Noir rett før ferien. Der briljerte Ken André Ottesen, bedre kjent som BAdesKen, i sitt eget show, «Ja, vi elsker dette landet».

Forestillingen er basert på snodige klipp fra norske lokalaviser, som Ottesen hver dag publiserer på Instagram. 376 000 følger kontoen hans, og over 10 000 klipp har det blitt. Totningen har jobbet som journalist i Oppland Arbeiderblad, BA og VG, men lever nå av å finne og kommentere utilsiktede morsomheter i spaltene. Showet har undertittelen «– et humorshow du ikke har sett maken til», og det er sant.

En annen humorist som blomstrer i sommer, er Viggo Venn. Rett før ferien gikk klovnen fra Kongsberg helt til topps i «Britain´s Got Talent». – Jeg er her fordi jeg vil bli en britisk komiker, sa Viggo til den litt skeptiske juryen, før han til melodien «One More Time» gjennomførte årets rareste strippeshow, der han dansende avdekket stadig nye refleksvester.

Superdommeren Simon Cowell sukket oppgitt og gjemte ansiktet i hendene, men publikum ropte etter mer. Da Simon sa han ikke orket mer, avdekket Viggo et par vester til, og illustrerte hva som kan skje hvis man ikke stopper når noen mener det er nok, men bare fortsetter med enda større entusiasme. Etter Viggos seier i hovedfinalen fastslo Cowell at «jeg har aldri opplevd én som deg i mitt liv, og jeg må innrømme at jeg elsker deg!».

Alle som prøver å lykkes i kulturlivet, næringslivet eller på andre arenaer, kan lære minst fem ting av Knut, Ken André og Viggo. Det første er å dyrke det man koser seg med. Suksess krever hardt arbeid, og motivasjonen er mye sterkere når man har det gøy.

Det andre er å finne sin unike posisjon. Det er mange som synger, deler på Instagram og gjøgler på scenen, men de tre herrene har skapt seg nisjer der de er best. Ingen er mer Sputnik enn Sputnik, ingen har et skarpere skråblikk enn Ken André og ingen konkurrerer med Viggo i hans refleksvestunivers.

Tredje læringspunkt, som henger sammen det andre, er å ikke være for alle. De fleste nordmenn har ikke en Sputnik-kassett og følger ikke BAdesKen på Instagram. De fleste som så Viggo Venn på TV fikk sikkert nok med det. Det er ikke noe problem. De tre herrene prøver ikke å være noe for alle, men lykkes gjennom å bety mye for noen.

Det fjerde er å tørre å satse, når tiden er inne. Sputnik parkerte lastebilen, overvant sjenansen og satset på musikken. Ken André Ottesen sa opp jobben i VG og Viggo Venn meldte seg på i en av underholdningsbransjens tøffeste konkurranser. Dette er valg som krever mot, og det er deilig å se slike valg bli belønnet.

Det femte, og kanskje viktigste, læringspoenget er å slippe hemningene og gi alt. Tro på deg selv, lytt til tilhengerne, glem motstanderne og gi jernet! Iver og entusiasme, og viljen til å stå i det over tid, er appellerende for kunder og tilhengere.

Denne oppskriften forklarer hvorfor Sputnik selger truser fra sitt eget museum i dag, Viggo Venn står på scenen i Southampton i kveld, og Ken André Olsen fyller norske kulturhus utover høsten.

Hva kan du få til hvis du lar hemningene fare?

Publisert i Dagens Næringsliv 21.07.23

Motta nyhetsbrev fra Apeland

Noen få ganger i året sender vi ut nyheter og informasjon om seminarer og fagdager. Meld deg på listen.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.