
Foto: iStock
Kronikk 06.05.2025
Takk for musikken!
La oss feire denne dagen med å lære litt av ABBA.
Man blir aldri helt ferdig med sin første, store kjærlighet. For meg var det Agnetha. En stund trodde jeg det skulle bli oss to, men etter hvert som realitetssansen utviklet seg, forsto jeg at jeg måtte nøye meg med et livsvarig avhengighetsforhold til ABBA.
I dag fyller Agnetha Fältskog 75 år. Hun er ABBAs yngste medlem. Björn Ulvaeus og Anni-Frid Lyngstad kan feire med 80 lys på kaken i april og november, mens Benny Andersson følger dem i desember neste år. Fire svært gode anledninger til å sprette champagne, synes jeg.
ABBA er en av vår tids største kulturelle suksesser. Mer enn 50 år etter at de slo gjennom lever deres musikk videre over hele verden, og gleder folk hver dag. Men, uavhengig av hva du mener om musikken, la oss feire Agnethas dag ved å løfte frem tre ting alle virksomheter kan lære av ABBA:
Knowing Me, Knowing You: Lidenskap er et godt fundament for suksess. Alle de fire ABBA-medlemmene elsket musikk fra de var små. Agnetha skrev sin første sang, «Två små troll», da hun var fem. De drømte alle om å jobbe med musikk. Benny prøvde seg en kort periode som vaskemaskinselger, men fant raskt ut at det var bedre å jobbe med det han elsket.
Björn og Benny fant hverandre gjennom musikken, og de fant kjærester som også elsket musikk. Pussig nok tok det lang tid før de fire fant ut at de skulle danne en gruppe. Da de gjorde det, var det først guttene som sang. Etter hvert slapp jentene frem på scenen, mens gutta holdt seg mer i bakgrunnen. Det økte gruppens popularitet betydelig. Björn og Benny innså at deres store styrke lå i å lage fengende melodier og tekster.
De skjønte tidlig at de trengte hjelp for å lykkes. Manageren Stig «Stikkan» Anderson var tett på hele tiden. Tekniker Michael B. Tretow ble trollmannen som skapte den spesielle ABBA-sounden, med mange lydspor oppå hverandre.
Klesdesigneren Owe Sandström fikk oppgaven med å kle opp bandet, med klar føring fra Björn: «Ingenting er for vilt!». Svenske skatteregler skal også ha bidratt til ekstreme kostymer: Man fikk fradrag for klær som var slik at man ikke kunne bruke dem til hverdags.
Lærdommen for en hvilken som helst virksomhet er klar: Suksess krever at du bygger et lag med dyktige entusiaster, og lar alle gjøre det de er best på. Finn gode partnere, og gi dem tillit.
Mamma Mia: Med bakgrunn fra reklamebransjen var Stikkan Anderson ekspert på å finne fengende titler. De skulle klinge godt og være enkle å huske, mente han. Dermed ble «Honey Pie» til «Waterloo», og internasjonale begreper som «SOS» og «Mamma Mia» endte på hitlistene. Låten vi alle kjenner som «Dancing Queen» het i demoutgave «Boogaloo».
Han fant også på å erstatte bandnavnet «Björn & Benny, Agnetha & Frida» med ABBA, som var enkelt å uttale over hele verden. Björn og Benny var først skeptiske til ideen. De syntes det minnet for mye om Abba sild. Stikkan fikk overtalt dem, og fikk lov av sildefabrikken til å bruke navnet – så lenge de skrev det med store bokstaver og lovet å ikke si noe negativt om sildefabrikken.
Ved å skrive navnet med store bokstaver og speilvende den en B-en skapte de en logo som står like sterkt som IKEA og Lego.
Managerens leveregler gjelder minst like mye i dagens mediemylder: Vær tydelig. Gi virksomheten og produktene navn som er enkle å uttale og huske, og ha en tydelig visuell profil.
On and On and On: Suksess kommer ikke uten motgang. ABBAs historie er full av flopper. De vant ikke Melodifestivalen med Ring Ring, men lærte, justerte og kom sterkere tilbake. Waterloo tok dem til seier, men etter det gikk det lang tid før SOS ble en hit. Ingen lykkes med alt.
Kjærligheten floppet også. De startet som to kjærestepar, opptrådte første gang sammen under navnet «Festfolket» – et ordspill på det svenske ordet for forlovede – og jobbet sammen som to ektepar. Men begge ekteskapene sprakk. Likevel klarte de å jobbe videre sammen, og bruke sorgen til å skape legendariske melodier. Etter en «pause» fra 1982, bevarte de relasjonene og kom med ny plate 39 år senere.
Bandets pause stoppet ikke Björn og Bennys arbeid. Etter to musikaler uten kobling til ABBA, «Chess» og «Kristina från Duvemåla», tok de ABBA-suksessen videre i musikalen «Mamma Mia!» som nå har gått på ulike scener i 26 år. Musikalen la grunnlag for to filmer, som åpnet ABBA-universet for nye generasjoner. Filmene ble igjen fundamentet for middagsshow-konseptet «Mamma Mia! The Party», som du nå kan oppleve i Stockholm, rett ved ABBAs eget museum, og i London.
Comebacket «Voyage» i 2021 var mye mer enn en ny plate. I all hemmelighet hadde gruppen også arbeidet med å utvikle konsertopplevelsen «ABBA Voyage» på sin egen arena i London. Men digitale avatarer, eller «ABBAtarer», opptrer bandet igjen og igjen for entusiastiske fans i alle aldre, mens hovedpersonene nyter sin alderdom helt andre steder.
Historien om opp- og nedturer minner oss om at det ikke er noen rett linje til suksess. Oppskriften er å prøve, feile og prøve igjen. Ved å gripe nye muligheter kan man nå stadig nye mål.
I Have a Dream: ABBA er en utrolig suksess på alle måter. Du klarer neppe å følge dem, men sjansene for at din drøm går i oppfyllelse øker hvis du lar deg inspirere av deres oppskrift: Velg de rette menneskene, vær tydelig, tilpass deg til endringer og grip muligheter.
Uansett hvordan det går, kan du alltid glede deg over tonene fra dagens 75-åring og hennes partnere.
Gratulerer med dagen og Thank You for the Music, Agnetha!