Kronikk 02.05.2023

På tide å slutte?

Bruker du livet på å jobbe for en dårlig sak? Det kan være på tide å slutte.

Mye av livet går med til å jobbe, og en meningsfull jobb gir livet mening. En jobb der du bidrar til å gjøre verden litt bedre, behandler mennesker skikkelig og er en del av et fellesskap med gode verdier.

Men mange jobber er ikke sånn. Titusenvis av nordmenn bruker livet til å lage og selge ting som ikke bidrar positivt til samfunnet, og som de neppe ville anbefalt sine egne barn eller foreldre å kjøpe.

Listen er lang. Ulovlige pengespill som skaper avhengighet, kreditt og forbrukslån som skaper gjeldsofre, strømavtaler som koster mer enn de burde, helseprodukter og behandlinger som utnytter folks usikkerhet, og produkter og tjenester som skader klimaet og våre barns framtid.

Selv om man vet at det man gjør ikke er rett, kan det vært vanskelig å slutte. George Washington og flere av hans samtidige farmere innså at det var galt å holde slaver, men var samtidig så avhengige av dem at de valgte å fortsette en stund til. Washington ga sine slaver frihet først i sitt testamente.  

PR-pioneren Edward L. Bernays brukte mye av livet på å få flere til å røyke. En av hans største suksesser var et velregissert, lite opptog i New York i påsken 1929. På den tiden var røyking oppfattet som lite feminint, og det var derfor få kvinner som røyket offentlig.

Bernays så muligheter i den gryende likestillingsbevegelsen, og introduserte røyking på gaten som et symbol på likestilling. Han arrangerte en parade der et utvalg elegante kvinner gikk røykende ned Fifth Avenue, for «å tenne en fakkel for frihet».

Opptrinnet sjokkerte, og ble omtalt i aviser i hele USA. Effekten ble at flere kvinner fyrte opp, og pengene rant inn i kassen hos American Tobacco Company. Senere orkestrerte Bernays blant annet en kampanje for å få motebransjen til å løfte frem fargen grønn. Hvorfor? Flere skulle velge sigaretten Lucky Strike, som kom i grønne pakker.

PR-guruen røkte ikke selv, og var 103 år gammel da han døde i 1995. Gjennom livet ble han ofte konfrontert med at han hadde bidratt til å gi millioner av mennesker kreft. Han hevdet hardnakket at sammenhengen mellom røyking og kreft ikke var kjent da han kjempet for tobakk, men hans arkiver viste senere at både han og kunden hadde kunnskapen.

I dag vet alle at tobakk dreper. Vi vet også at pengespill skaper avhengighet, at dyre forbrukslån skaper gjeldsofre, at høyt forbruk skader klimaet og at pågående salg kan få folk til å kjøpe ting de ikke trenger.

Mye klarer myndighetene å begrense og styre, men kreative kremmere lar seg ikke temme.

Mange dyktige mennesker blir rekruttert til å fremme dårlige varer og tjenester. Noen tenker kanskje at de ikke har noe alternativ, men jeg tror de kunne brukt sine krefter bedre.

Min opplevelse er at mange virksomheter ikke behandler kundene sine med respekt. Noen selger for offensivt til lettpåvirkelige forbrukere. Andre lover for mye, grønnvasker eller villeder kundene med utspekulerte avtaler. Atter andre leverer overprisede tjenester til fellesskapet. Profitt settes høyere enn hensynet til kundene man er til for å tjene, og ansatte presses til å gjøre ting de føler ubehag ved.

Jobber du for feil sak, eller for en virksomhet som ikke respekterer kunder og ansatte? Finn deg en jobb du kan brenne for! I disse dager jakter mange virksomheter på nye medarbeidere som kan være på plass til høsten, og mulighetene er mange. Du kan bidra til noe godt innen grønne virksomheter, veldedige organisasjoner, offentlig sektor, et spennende oppstartselskap eller en mer tradisjonell bedrift med gode produkter og verdier.

Vurderingen av hva som er rett og galt, endrer seg over tid. Tidligere helter mister glansen fordi samfunnets verdigrunnlag er endret. Mange av oss kan nok være med på noe som i fremtiden vil bli oppfattet som galt, uten at vi vet det nå. Men du som allerede vet at du arbeider for en dårlig sak, kan gjøre noe med det. Det er ingen grunn til å vente.   

Publisert i Dagens Næringsliv 28.04.23.

Motta nyhetsbrev fra Apeland

Noen få ganger i året sender vi ut nyheter og informasjon om seminarer og fagdager. Meld deg på listen.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.